“De definitie van yoga is steady, comfortable pose” Ram Jain, Arhanta Yoga

MERIDIANEN YOGA

Meridianen yoga is er op gericht de energiebanen, waarlangs de vitale levensenergie stroomt, ook wel qi of chi genoemd, weer in balans te brengen. Meridianen zijn onzichtbare energiekanalen, die de organen, spieren en andere weefsels voorzien van energie. Een meridiaan kan verstoord zijn omdat deze te weinig energie heeft, teveel energie heeft of omdat de doorstroom niet goed is. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde wordt aangenomen dat een goede stroming van de energie essentieel is voor een goede algehele gezondheid. Als de energie vrijelijk stroomt zijn lichaam, geest en ziel in balans, voel je je gezond en energiek en ben je helder, hierdoor ervaar je innerlijke rust. Als de energie geblokkeerd is of uit balans raakt door bijvoorbeeld stress, onvoldoende lichaamsbeweging, slechte voeding of emotionele spanning, kunnen fysieke of mentale gezondheidsproblemen ontstaan. Het werkt dus twee kanten op.

Yoga, waarin specifieke gewrichtsoefeningen, (yin)yogahoudingen, ademhalingstechnieken en meditaties aan bod komen, is een zeer effectieve manier om de energiestroom gelijkmatig op gang te brengen en verstoringen van de balans in de meridianen te herstellen, waardoor de energie weer vrij kan stromen. Je creëert als het ware ruimte waardoor de energie daar extra goed kan bewegen. Door deze yoga frequent te beoefenen zorg je dus voor het behoud van je algehele gezondheid.

Naast yoga zijn er ook andere methoden om de balans in de meridianen te herstellen, namelijk acupunctuur en -pressuur, voetreflexologie, Qigong en dieet en leefstijlaanpassingen.

Er zijn 12 hoofd meridianen die elk verbonden zijn met een specifiek orgaan of orgaansysteem. De meridianen zijn verbonden met acupunctuurpunten die aan de oppervlakte van het lichaam liggen, daardoor kan met het aanprikken van of druk uitoefenen op bepaalde externe punten een groot effect op intern gelegen organen verkregen worden. Door kennis van de meridianen kan yoga kan ook heel gericht toegepast worden om bepaalde gezondheidsklachten tegen te gaan.

YIN YOGA

Yin Yoga is een vorm van yoga waarbij de yoga houdingen langere tijd aangehouden worden om het dieper gelegen (bind)weefsel te stretchen, waardoor er meer ruimte ontstaat in het lichaam en je meer flexibiliteit ervaart. En hoe flexibeler het lichaam, hoe flexibeler de geest. Yin staat voor het vrouwelijke, het zachte.

Elke yoga houding bouwt diep in een bepaald gebied druk op, waardoor daar dus (bind)weefsel opgerekt wordt. Het is de bedoeling dat we de rest van ons lichaam daarbij leren ontspannen. Doordat je comfortabel moet zien te geraken in de houdingen en daar een tijdje in zult blijven, keer je meer in jezelf, hetgeen iets weg heeft van een mini meditatie. Het leert je hierdoor als het ware bewust vertragen, verstillen en waarnemen. De tijd die we in een houding blijven, bouwen we langzaam op. 

Yin Yoga is geschikt voor iedereen, maar vooral voor mensen met fysieke klachten zoals fibromyalgie, artrose, artritis en reuma, maar ook voor mensen die veel spanning ervaren in hun lijf en geest. 

De Yin Yoga lessen starten met een opwarming, waarna in alle rust yoga houdingen aan bod komen. We sluiten af met een meditatie.

HATHA YOGA

Hatha Yoga vormt de basis voor vele andere yoga stijlen. Het woord Hatha komt uit het Sanskriet en betekent ‘krachtig’. Het refereert naar de fysieke yoga houdingen en de kracht van de geest en ademhaling. Hatha is opgebouwd uit Ha (zon energie) en tha (maan energie). De zon staat voor actie (mannelijke energie | yang) en de maan voor terugkeer naar het innerlijk (vrouwelijke energie | Yin). Tijdens de beoefening van hatha yoga combineren we die principes. We brengen onze concentratie en adem naar bepaalde punten in ons lichaam en richten daar ons bewustzijn naartoe. Op die manier verbinden we onze levensenergie (prana) en onze geest. Verder bereiken we balans en evenwicht door inspanning en ontspanning af te wisselen.

Hatha Yoga lessen zijn gematigd intensief en je kunt de houdingen tijdens de beoefening aanpassen naar je eigen niveau. De lessen zijn opgebouwd uit een opwarming, ademhalingsoefeningen (pranayama), yoga houdingen (asana’s) en een (meditatieve) cooling down. 

CHAKRA YOGA

Chakra is Sanskriet voor draaiend wiel van energie en duidt een energiepunt in het lichaam aan. Er zijn 7 hoofdchakra’s die zich in een verticale lijn langs de wervelkolom bevinden, beginnend bij de stuit en omhoog lopend naar de kruin. Elk chakra houdt verband met specifieke spirituele, emotionele, psychologische en fysieke aspecten van ons wezen. Er wordt aangenomen dat een blokkade of slechte werking van een chakra kan leiden tot fysieke, psychologische of emotionele stoornissen. Bij de beoefening van chakra yoga openen we de chakra’s en brengen we het chakra systeem in balans hetgeen ons welzijn en de gezondheid ten goed komt. Eigenlijk hebben alle vormen van yoga effect op de chakra’s. Echter bij chakra yoga zal de nadruk worden gelegd op de effecten van bepaalde oefeningen op de betreffende chakra’s en meer uitleg worden gegeven. Door kennis van de chakra’s kan heel gericht gewerkt worden om gezondheidsklachten tegen te gaan. Specifieke yogahoudingen, ademhalingstechnieken en meditatie worden toegepast. Je merkt dat het werkt als je kalmte en geduld ervaart.

ALGEMEEN

Yoga kan fysiek en mentaal verjongend werken. Het brengt je in contact met jezelf en zorgt voor innerlijke rust en harmonie. Daarnaast hebben de yoga houdingen een positief effect op allerlei innerlijke lichaamsprocessen, zoals de hormoonhuishouding, het metabolisme en spijsvertering.

Yoga op een volle maag is niet prettig. Het is verstandig om ruim (2 uur) voor de sessie een lichte maaltijd te nuttigen of in het geval van een ochtend sessie zo mogelijk nuchter te blijven. Drink in ieder geval goed, maar vermijdt koffie. Neem eventueel een gezonde snack mee om direct na de sessie de eerste honger te kunnen stillen.